Contact information

Theodore Lowe, Ap #867-859 Sit Rd, Azusa New York

We are available 24/ 7. Call Now.

Čerstvé a kvalitné suroviny sú nevyhnutnou súčasťou chutných a zdravých pokrmov. To vám povie každý správny kuchár. Nezabudnuteľnú chuť a arómu jedál dosiahnete práve pomocou čerstvých byliniek. Navyše majú aj množstvo blahodarných účinkov pre ľudský organizmus. Nasledujúce štyri bylinky si môžete jednoducho vypestovať aj sami. A nebudete k tomu potrebovať ani záhradu.

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Jednou z najobľúbenejších byliniek pre domáce pestovanie je nepochybne bazalka. Je to veľmi aromatická jednoročná bylina z oblasti Stredozemného mora. Často ju môžete kúpiť už vyrastenú v kvetináči. Bazalka potrebuje teplo a veľa slnka. Pozor, na záhrade je veľmi vyhľadávaná slimákmi.

Jej lístky môžete používať celoročne bez ohľadu na obdobie kvitnutia. To trvá od júna do augusta. Najlepšia je čerstvá, a preto nie je vhodná na dlhé varenie v jedle. Mladé lístky môžete použiť napríklad do pesta, cestovín, omáčok a šalátov a kvety zasa ako ozdobu. Bazalka pôsobí antisepticky a podporuje trávenie, no počas tehotenstva by ste ju mali používať s mierou.

Šalvia lekárska (Salvia officinalis)

Šalvia má typickú príchuť a veľmi intenzívnu vôňu. Tá je výraznejšia v prípade sušenej bylinky, používa sa však aj čerstvá. Rastie celoročne a dobre odoláva mrazu. Vyhovuje jej suché a teplé prostredie. Listy a výhonky je najlepšie zbierať pred kvitnutím, ktoré trvá od mája do júla.

Výborne sa hodí napríklad k pečenému bravčovému a baraniemu mäsu, divine a pečeni. Nestratí sa však ani v ryži, slaných koláčoch a na pizzi. Tiež ju môžete použiť pri nakladaní do octu alebo oleja. Šalviový čaj pomáha pri zápaloch a infekciách dýchacích ciest.

Tymian (Thymus vulgaris)

Táto obľúbená bylinka s oficiálnym názvom Dúška tymianová má medzi kuchynskými bylinkami svoje stále miesto. Pestujú sa rôzne kultivary s odlišnou vôňou ako napríklad citrónový, rascový a pomarančový tymian. Listy sa zbierajú pred a počas kvitnutia, ktoré trvá od mája do augusta.

Zbierať ho môžete celoročne. Používa sa napríklad do marinád, bylinkových zmesí a pri nakladaní do octu. Výborne sa hodí k hydine a jahňaciemu mäsu, do omáčok a polievok. Sušený tymian má výraznejšiu arómu. Podporuje trávenie a látkovú výmenu.

Majorán záhradný (Origanum majorana)

Majorán je jednoročná bylinka so špecifickou arómou, ktorá do kuchyne jednoducho patrí. Sušené listy majú výraznejšiu arómu, používať však môžete aj čerstvé. Tie sa zbierajú pred a počas kvitnutia, ktoré trvá od júna do júla.

Výborne sa hodí napríklad k hydine, do omáčok, polievok, k hubám a strukovinám. Pomáha stráviť mastné jedlá. Pripravuje sa z neho aj čaj, ktorý má množstvo pozitívnych účinkov na tráviacu sústavu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *