Nastáva obdobie, kedy z domovov budú rozvoniavať vanilkové rožteky, škorica, varené vína a perníčky. Aby ste boli pripravení a začali veľkú sezónu pečenia vianočných koláčov so všetkým, čo k nej budete potrebovať, pripravili sme pre vás desatoro správneho pečenia.
Každý má iné preferencie. Niekto je zvyknutý piecť dvadsať druhov koláčov na kilá. Niekto napečie dva alebo tri druhy a je s výsledkom spokojný. Myslite len na jedno – zvyklosti či štandard vašich Vianoc si určujete vy sami. A nemal by byť na úkor pokoja a pohody. Nemusíte sa sami naháňať, aby ste stihli o druh koláčov viac, ako Maruška od susedov. Nemusíte, Vianoce na tom nestoja. Ak potom budete mať viac času na seba a na to, vychutnať si v pokoji vianočnú atmosféru, stojí to za to. Urobte skôr menej druhov, ale užite si to. Pečte s chuťou. Pretože chcete. Pretože si pri tom užijete zábavu. Alebo tak môžete obdarovať blízkych. Mantinely si skrátka nastavte sami.
Ďalšie skvelé DIY vianočné tipy tu.
1. Začnite zoznamom vianočných koláčov
Ako prvý krok si urobte plán. Spíšte všetky úlohy, ktoré musíte do Vianoc vykonať a čo treba zariadiť. Pri plánovanie pečiva to platí dvojnásobne. Rozpíšte si, aké druhy chcete piecť. Spíšte si k nim potrebné suroviny, ktoré musíte dokúpiť, prípadne aké pomôcky na pečenie vám ešte doma chýbajú.
2. Naplánujte si, čo kedy upečiete
Pečenie vianočného pečiva je najlepšie rozložiť do niekoľkých týždňov predovšetkým podľa druhov koláčov. Na konci novembra a začiatku decembra pečieme vanilkové rožteky, perníčky, kokosové koláče a medvedie labky. Tieto druhy totiž potrebujú dlhší čas na rozležanie a zmäknutie.
Ďalšie cukrovinky, treba linecké koláče, stačí pokojne 14 dní pred Vianocami, týždeň pred sa môžete smelo pustiť do pečiva nepečeného alebo snehového. Priamo na Štedrý deň sa oplatí robiť čerstvú vianočku alebo jablkový závin, podľa toho, ako ste zvyknutí a čo máte radi.
3. Uchovávajte koláče v správnej teplote
Ideálnym prostredím pre skladovanie cukroví, je chladná pivnica či komora. Vzdušná vlhkosť by v miestnosti mala byť vyššia ako 60%, aby mohlo koláče zvláčniť. Uchovávajte ich v teplote okolo 5 °C, aby sa dobre rozložili a náplne aj chute sa vzájomne spojili. Nie je vhodné ich dávať na balkón, kde mrzne (najmä čokoládové koláče môžu zosivieť).
4. Len ruky vám ku vianočným koláčom nestačia
Hoci môžete disponovať pomôckami na pečenie, ktoré bežne v kuchyni využívate po celý rok, buďte pripravení aj na to špeciálne pečenie, vianočné. Nevyhnutnosťou sú vianočné vykrajovače a formičky. Dnes existujú špeciálne tvarované formičky a vykrajovátka na konkrétne druhy pečiva – od vianočných rožtekov cez medovníčky až po medvedie labky. Využijete ale aj zdobiace sáčky na perníčky alebo valčeky na cesto s vianočnými motívmi. Klasický plech, papier na pečenie, mašlovačka alebo šľahač sú samozrejmosťou.
5. Surovinám dodajte štipku vyššej úrovne
Tajomstvo každej správnej pekárky či pekára cukroviniek nespočíva len v tajných receptoch, treba sa držať aj niekoľkých zásad ohľadom skladovania a výberu surovín. Myslite na to, že všetky suroviny by mali mať pre spracovanie cesta izbovú teplotu (a teraz hovoríme prevažne o masle či vajíčkach). Múku preosejte cez sito, vďaka tomu bude chutnejšia a nadýchanejšia. Pokiaľ chcete zvýrazniť chuť orieškov, najskôr ich nasucho opražte na panvici. Hrozienka upgradujete do vyššej triedy zase rumovým kúpeľom. A hlavne vyvarujte sa margarínu a rastlinným tukom do ciest, ale vždy sa riaďte pravidlo, že maslo nič nenahradí.
6. Pripravte si dostatočný počet krabíc
Koláče sa najlepšie cítia v chladných a suchých miestach. Pred pečením sa tiež uistite, či máte dostatočný počet krabíc. Sušienky a linecké uchovávajte v plastových alebo plechových škatuľkách. Sladkosti s čokoládovou polevou je vhodné zase umiestniť do chladničky do uzavretej nádoby, nesvedčí im mráz. Snehové cukrovinky a pusinky dajte do plastového vrecka, nie do chladničky ani do plastových či plechovým nádob, zvlhli by. Cukrovinky uchovávajte v izolácii od ostatných potravín, najmä údenín.
7. Urobte si z pečenia pekný okamih
Hoci si mnohí predstavia uponáhľané babičky pri platni so zásterou od múky, ide to aj inak. Spojte pečenie koláčov s činnosťou, ktorá zabaví celú rodinu. Nechajte zdobenie perníkov na deťoch, vykrajujte alebo tvorte spolu s partnermi, či pečenie koláčov spojte s dámskym dýchánkami a vínom. Urobte si z toho skrátka zábavnú a oddychovú činnosť, pri ktorej si oddýchnete.
8. Rozdrobené vianočné koláče rozhodne nevyhadzujte
Nezúfajte. Niekedy veci skrátka nejdú podľa plánu a tak sa môže niekedy stať, že sa vám už hotové pečivo poláme alebo rozdrobí. Využiť ich môžete ale aj ďalej. Napríklad pri ďalšom pečení! Nadrtené koláče môžete využiť napríklad miesto drvených piškót. Alebo do tzv. nepečenej sladkej vianočnej salámy.
9. Pečivo si nenechávajte len pre seba
Radosť je koláče piecť aj jesť. Môžete ju jednoducho znásobiť tým, že obdarujete svojimi výtvormi vašich najbližších. Pripravte si menšie škatuľky, vyhrajte sa s obalom a počas sviatkov je potešte niečím, čo ste robili s láskou a od srdca.
10. Keď váhu, tak jedine kuchynskú
Dodržiavať presnú gramáž u osvedčených receptov sa oplatí. Nezabudnite preto na kuchynskú váhu. Či už si vyberiete digitálnu, mechanickú alebo priamo so zabudovanou miskou, budete mať istotu, že vaše cesto vyjde také, ako má. Tým klasickým osobným váham sa ale pokojne vyhýbajte. Počas vianočných sviatkov plných prevoňaných tácok s cukrovinkami vám ju ani nebudete potrebovať.