Jeseň delí svet na dva nezmieriteľné tábory. Pre všetkých je ale krajšia, keď ju prežívajú v teple, zahriatí a s úsmevom na tvári. Zahrievajte sa pravidelne aj zvnútra popíjaním tých najlepších bylinkových čajov. Poradíme vám, aké bylinky sa k jeseni hodia, ktorý čaj v sáčku nebude sklamaním a prihodíme aj tipy pre čajových fajnšmekrov.
Poďte na to babičkovsky – stavte na jesenné byliny
Bylinky ľudstvu pomáhajú od nepamäti. Liečia zdravotné neduhy, zlepšujú náladu a môžu sa stať skvelým koníčkom. Nemusíte je len konzumovať, ale môžete vyraziť do prírody a sami je nazbierať. Jeseň je pre zber bylín ako stvorený. A až si ich donesiete domov, nezabudnite si z nich urobiť čaj, ktorý vás povzbudí.
Bylinné čaje pre lepšiu kondíciu i náladu
Jesenné bylinky ľahko nájdete, často sa zbierajú totiž plody, ktoré sú veľmi výrazné. Patrí medzi ne preslávené šípky alebo napríklad rakytník. Chybu ale neurobíte ani s obyčajnou žihľavou. Prečo by ste teda mali piť čaje?
Plod ruže šípovej je dokonalou jesennou bylinou. Šípkový čaj je veľmi chutný, sladkastý a predovšetkým zdravý. Šípky obsahujú:
- veľa vitamínu C
- pomáhajú napríklad pri zápale močových ciest a obličiek
Čaj môžete variť z čerstvých aj sušených plodov. Sušené ale pred zaliatím nezabudnite rozdrviť, aby sa uvoľnili všetky vitamíny.
Plody rakytníka rešetliakového majú nápadnú oranžovú farbu a sú tiež plné vitamínu C. Rakytník nie je voľne rastúci ker, ale môžete ho nájsť v mnohých záhradách. Rakytníkový čaj:
- posilňuje imunitu
- regeneruje pokožku
- napomáha správnej funkcii cievnej sústavy
Univerzálna žihľava by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Žihľavy nájdete na stráňach a lúkach až do polovice novembra. Zabehnúť si tak pre čerstvú dávku môžete kedykoľvek. Žihľavový čaj:
- tlmí bolesti hlavy
- pomáha k prečisteniu organizmu
Chuťovo to ale nie je žiadna lahôdka, a preto žihľavu kombinujte s mätou alebo medovkou.
Na čajové vrecúška nemusíte zanevrieť
Najjednoduchšia príprava čaju je zaliatie vrecka vodou z rýchlovarnej kanvice. Niekedy jednoducho nie je čas na sledovanie teploty vody a lúhovanie. Čaj v sáčku nemusí byť prehreškom proti čajové kultúre. Dajte si ale pozor, kde ho kupujete. Supermarkety nie sú miestom, kam by ste sa pre čaj mali vypraviť.
Čajovňa alebo špecializovaný obchod s čajmi a kávami vám ale môže ponúknuť čaju v sáčku tej najvyššej kvality.Dnes už na trhu nájdete aj špeciálne druhy káva, ako napr.: Reishi coffee alebo Kávu s Ashwangandou v zrnkovej, mletej, ale aj sáčkovej podobe. Reishi – huba a Ashwanganda – bylinka sú veľmi prospešné pre ľudské zdravie. Ak vás zaujímajú zdravšie alternatívy kávy, navštívte eshop https://anilab.sk/, na ktorom nájdete mnohé novinky a cenné informácie. A tak sa nemusíte vzdávať svojho obľúbeného horúceho nápoja v termoske, ktorý je pripravený za pár sekúnd.
Vyrobte si opojný čajový nápoj
Pitie čaju môže niekomu pripadať ako nuda. Niekto si dá radšej kávu z poriadneho kávovaru a tým si odbije rituál pitia teplého nápoja. Ak si ale prajete rituál naozaj štýlový, naučte sa vyrábať čajové nápoje.
- Chai latte je indický nápoj, ktorý má očistné účinky a jeho receptúra sa opiera o ajurvédskej liečiteľstve. Robí sa z čierneho čaju, našľahané mliečnej peny a niekoľkých druhov indického korenia ako je škorica, kardamón, zázvor a klinčeky.
- Maté pochádza z Južnej Ameriky a je to nápoj, ktorý sa vyrába z lístkov cezmíny paraguajskej. Celosvetovo sa tento čaj stal populárnym predovšetkým vďaka svojim povzbudivým účinkom. Maté sa pridáva aj do limonád a džúsov.
- Kombucha je jemne perlivý nápoj zo sladeného čierneho alebo zeleného čaju, ktorý vzniká fermentáciou. Uvarený čaj sa osladí, pridá sa kombuchová kultúra a nechá sa skvasiť. Nápoj by mal pôsobiť očistne a podporovať trávenie. Nejde síce o teplý a hrejivý nápoj, ale napríklad na konzumáciu čaju privedie aj zarytých odporcov.
Tak si pripravte svoj obľúbený nápoj a užívajte si jeseň plnými dúškami.