Contact information

Theodore Lowe, Ap #867-859 Sit Rd, Azusa New York

We are available 24/ 7. Call Now.

Čokoláda. Úžasný balzam na nervy, ktorý môže byť aj zdravý. Stačí vybrať kvalitnú čokoládu a maškrtiť s rozvahou. Ako ale spoznať tú kvalitnú?

Čokoláda je bez debát jedným z najchutnejších antioxidantov a zdrojom vitamínov a minerálov. Obsahuje horčík, ktorý udržuje psychiku v kondícii a pomáha znižovať krvný tlak. Na tlak aj celý kardiovaskulárny obeh pôsobí priaznivo aj obsiahnuté flavonoidy. Okrem toho v nej nájdete:

  • železo
  • mangán
  • vitamíny A, K a B2

Jej maškrtenie ale tiež znižuje stres. A nie je to len vďaka chuti, čokoláda totiž obsahuje fenyletylamín, ktorý v tele dokáže vyplaviť endorfíny. Reč ale iba o kvalitné čokoláde, žiadna náhrada plná cukrov a tukov toto nevie. Ako ale takú kvalitnú tabuľku spoznať?

Čím vyššie percento, tým lepšia čokoláda?

Pozeráte pri výbere čokolády hlavne na percento obsahu kakaa? Vyššie percento nemusí nutne znamenať kvalitnejšiu čokoládu. Percentá vyjadrujú obsah kakaovej sušiny, nie podiel kakaa v čokoláde. V čom je rozdiel? Do kakaovej sušiny spadajú všetky zložky, ktoré sa dajú získať z kakaových bôbov. Od kakaového masla až po odtučnený kakaový prášok.

Trocha kakaového názvoslovia

Rozomleté kakaové bôby bez akýchkoľvek prísad sa nazývajú kakaová hmota. V tej je okolo 50% tuku a slúži ako základ kvalitných čokolád. Z bôbov sa dá lisovaním vyrobiť aj kakaové maslo, ktoré platí za vzácnu a drahú surovinu. Ako vedľajší produkt výroby je potom kakao. Kvalitné kakaový prášok obsahuje aspoň 20% kakaového masla v sušine. Nižší obsah znamená, že výrobca vyžmýkal bôby na maximum a samotné kakao už tak kvalitné nie je. V názve má, že obsahuje znížený obsah tuku, a rozhodne to nie je žiadny benefit.

Čo by čokoláda mala obsahovať a čo do zloženia nepatrí?

Čím menej surovín, tým lepšie. Kvalitná čokoláda si vystačí s kakaovou hmotou a kvalitným trstinovým cukrom alebo tzv. panelou, čo je sušená trstinová šťava. U mliečnych čokolád je potom úplne v poriadku sušené plnotučné mlieko (odtučnené mlieko s rastlinnými tukmi obíďte oblúkom). U čokolád s príchuťami sú potom samozrejme prípustné ochucovadlá, ako je chilli, vanilka, rôzne druhy ovocia alebo soľ.

Čokolády často obsahujú sójový lecitín, emulgátor, ktorý uľahčuje spracovanie a pomáha lepšiemu rozpusteniu čokolády v ústach. Má vplyv na viskozitu čokolády a pomáha zvýšiť aj trvanlivosť. Nahrádza kakaové maslo, ale je lacnejší. Určite nejde o závadnú surovinu, ale v tých najkvalitnejších čokoládach ho nenájdete.

Obsah kakaového prášku, či už klasického alebo ešte horšie, odtučneného, ​​znamená, že sa výrobca snažil ušetriť. Rovnako tak obsah palmového alebo akéhokoľvek iného rastlinného tuku nie je v kvalitnej čokoláde potreba.

Čokoládové trendy

Ako všetko okolo nás, tak aj jedlo podlieha trendom. Čím ďalej viac nám záleží na kvalite surovín aj na ich pôvode. Preto sú stále obľúbenejšie čokolády od malých výrobcov, ktorí si suroviny vyberajú naozaj starostlivo.

Medzi trend posledných rokov ale bez debát patrí rubínová čokoláda zvaná ruby, ktorá svoju farbu získava zo špeciálneho typu kakaových bôbov. Najlepšie chutí v kombinácii s červeným ovocím. Už ste ju ochutnali?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *