Contact information

Theodore Lowe, Ap #867-859 Sit Rd, Azusa New York

We are available 24/ 7. Call Now.

Premýšľate nad ďalším spôsosobom ako pomôcť našej planéte? Kompostovanie kuchynského odpadu môže byť riešením. Tvorí totiž až 50 % komunálnych smetí. Rozklad bioodpadu pomocou mikroorganizmov je jednoduchým spôsobom, ako znižiť jeho množstvo v domácnosti a vyrobiť organické hnojivo, ktoré môžete opätovne využiť. Ako kompostovať v byte?

Zbaviť sa domáceho bioodpadu môžete naozaj jednoducho. Niekedy kompostovanie prebiehalo len na záhrade, takže možnosti boli obmedzené. Dnes si môžete zaobstarať kompostér do bytu, na balkón alebo pokračovať v klasickom záhradnom komposte. Kompostovaním vraciate prírode organický materiál, ktorý dokáže podporiť ďalší rast a produkciu nových rastlín.

Zdroj: odpady-portal.sk

Ako správne kompostovať

Kompost by mal mať niekoľko základných vlastností a zložiek:

  • dusíkatú zložka, ktorú tvoria zbytky zeleniny, ovocia, kvetov, ale napríklad aj listy
  • uhlíkatú alebo suchšiu zložku z kúskov dreva, pilín a konárikov
  • čím menšie časti (poriadne posekať alebo nastrihať), tým je proces rýchlejší
  • správna vlhkosť je tiež kľúčom k úspechu, aby kompost nehnil alebo nevysychal
  • prístup vzduchu pomocou vetracích otvorov

Náš tip: Ak je zmes príliš suchá, polejtu ju. V prípade, že bolo príliš vlhko, pridajte do kompostu suché časti.

Čo všetko patrí do kompostu

Na triedení bio odpadu si dajte naozaj záležať, ak kompost nechcete znehodnotiť.

  • zvyšky a šupky z ovocia a zeleniny
  • čajové sáčky a kávová usadenina
  • podrvené škrupiny z orechov a vajíčok
  • papier a papierové obrúsky (nie mastné ani potlačené farebnou potlačou)
  • tráva, seno, lístie, kvety
  • piliny, hobliny, nasekané konáre
  • studený popol z čistého dreva

Kompost zreje približne 6 mesiacov, no aj napriek tomu by ste ho mali aspoň dvakrát ročne poprehadzovať. Procesu môžete pomôcť mikroorganizmami.

Kompostér do bytu

Dnes môže kompostovanie prebiehať takmer všade a stačí vám k tomu kuchynský kompostér. Možno ho poznáte pod názvom vermikompostér. K rozkladu organického odpadu využíva dážďovky, ktoré ho menia na kompost.

Kompostér do bytu je zložený aspoň z 2 častí:

  1. vrchná nádoba s dierkovaným dnom: tá je určená pre dážďovky a podstielku z kuchynského odpadu
  2. spodná nádoba, do ktorej sa dostáva nadbytočná voda

Ak dážďovky všetko zužitkujú, pridajte na vrchu novú vrstvu potravy, počkajte kým dážďovky prelezú do vrchnej časti a kompost z dola môžete odobrať.

Dobrou správou je, že vermikompostér si viete vyrobiť aj sami. Ak sa vám podarí vyrobiť designový kúsok, kompostér nechajte na balkóne, v pivnici na chodbe alebo aj v kuchyni.

Domáce kompostéry s dobrým odvetrávaním nesmrdia a nelieta okolo nich otravný hmyz!

Ako na separovanie odpadnu v domácnosti?

Ako na domáci kompostér: Výroba vermikompostéru

Vyrobiť kuchynský kompostér nie je nič zložité. Budete potrebovať:

  • 3 nádoby
  • 1 veko
  • vŕtačku
  • nožík
  • natrhaný papier
  • lístie
  • kuchynský odpad
  • vodu
  • hlinu
  • dážďovky

Tu je rýchly video návod od Priateľov Zeme

Problémy s vermikompostovaním

  • dážďovky umierajú: kvôli nesprávnej teplote, prílišnej vlhkosti/suchu, neprimeranej hodnote pH, alebo nemajú dostatočný priestor
  • dážďovky môžu občas vyliezať von: vtedy na nich svieťte, pretože nemajú radi svetlo
  • pleseň v kompostéri: odoberte všetky plesnivé časti a zmes poriadne prehrabať
  • ak vermikompostér zapácha: zmes je príliš vlhká (primiešajte suchý materiá) alebo máte príliš veľa bioodpadu (kŕmte menšími dávkami).
  • ak vás trápi hmyz, skontrolujte, či je kompostér poriadne zatvorený.

Kompostovanie v záhrade

Ak bývate v dome a máte záhradu, kompost môžete mať práve tam a budete tak môcť skompostovať viac bioodpadu ako vo vermikompostéri. Záhradný kompost umiestnite do polotieňa/tieňa. Na slnku by zmes príliš rýchlo vyschla. Na základe množstva odpadu, ktorý produkujete, si vyberte typ a veľkosť kompostéra.

Pravidlá kompostovania sú zhrnuté tu:

Ak ste domáci kutil, aj klasický záhradný kompostér si vyrobíte sami. Domáci drevený kompostér si jednoducho vyrobíte pomocou tohto návodu:

Čo nepatrí do kompostu

Do kompostu sa nehodí každý odpad z kuchyne. A práve kvalita zmesi predpovedá úspešnosť kompostovania.

Do kompostu nepatrí:

  • zbytky mäsa a mäsových výrobkov
  • kosti
  • zvyšky jedál, ktoré ste navarili
  • pečivo
  • živočíšne a mliečne výrobky
  • zbytky olejov
  • nerozložiteľný odpad
  • drevotrieska, lakované a chemicky ošetrené drevo
  • popol, ktorý nevychladol

Burinu kompostovať môžete, no je potrebné ju najprv upraviť – nasekať a nechať skvasiť vo vode. Vyhnite sa však rastlinám napadnutým škodcami a chorobami. Tie by kontaminovali a tým znehodnotili celý kompost.

Do kompostu môžete pridať aj skvasenú burinu zo záhrady. Vyberajte len takú, ktorá je „zdravá“, nasekajte ju a skvaste vo vode. Najčastejšie buriny v záhrade:

  • Pupenec roľný (Convolvulus arvensis)
  • Ostružina srstnatá (Rubus hirtus)
  • Hviezdica prostredná (Stellaria media)
  • Pýr plazivý (Elytrigia repens)
  • Púpava lekárska (Taraxacum officinale)
  • Bršlica kozia noha (Aegopodium podagraria)
  • Zlatobyľ kanadská (Solidago canadensis)
  • Hniezdnik ročný (Erigeron annus)

Odpadu produkujeme naozaj veľa. Všetci. No recykláciou a kompostovaním bio odpadu, znižujeme jeho percento, ktoré bude hniť na skládke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *