Premýšľate nad ďalším spôsosobom ako pomôcť našej planéte? Kompostovanie kuchynského odpadu môže byť riešením. Tvorí totiž až 50 % komunálnych smetí. Rozklad bioodpadu pomocou mikroorganizmov je jednoduchým spôsobom, ako znižiť jeho množstvo v domácnosti a vyrobiť organické hnojivo, ktoré môžete opätovne využiť. Ako kompostovať v byte?
Zbaviť sa domáceho bioodpadu môžete naozaj jednoducho. Niekedy kompostovanie prebiehalo len na záhrade, takže možnosti boli obmedzené. Dnes si môžete zaobstarať kompostér do bytu, na balkón alebo pokračovať v klasickom záhradnom komposte. Kompostovaním vraciate prírode organický materiál, ktorý dokáže podporiť ďalší rast a produkciu nových rastlín.
Ako správne kompostovať
Kompost by mal mať niekoľko základných vlastností a zložiek:
- dusíkatú zložka, ktorú tvoria zbytky zeleniny, ovocia, kvetov, ale napríklad aj listy
- uhlíkatú alebo suchšiu zložku z kúskov dreva, pilín a konárikov
- čím menšie časti (poriadne posekať alebo nastrihať), tým je proces rýchlejší
- správna vlhkosť je tiež kľúčom k úspechu, aby kompost nehnil alebo nevysychal
- prístup vzduchu pomocou vetracích otvorov
Náš tip: Ak je zmes príliš suchá, polejtu ju. V prípade, že bolo príliš vlhko, pridajte do kompostu suché časti.
Čo všetko patrí do kompostu
Na triedení bio odpadu si dajte naozaj záležať, ak kompost nechcete znehodnotiť.
- zvyšky a šupky z ovocia a zeleniny
- čajové sáčky a kávová usadenina
- podrvené škrupiny z orechov a vajíčok
- papier a papierové obrúsky (nie mastné ani potlačené farebnou potlačou)
- tráva, seno, lístie, kvety
- piliny, hobliny, nasekané konáre
- studený popol z čistého dreva
Kompost zreje približne 6 mesiacov, no aj napriek tomu by ste ho mali aspoň dvakrát ročne poprehadzovať. Procesu môžete pomôcť mikroorganizmami.
Kompostér do bytu
Dnes môže kompostovanie prebiehať takmer všade a stačí vám k tomu kuchynský kompostér. Možno ho poznáte pod názvom vermikompostér. K rozkladu organického odpadu využíva dážďovky, ktoré ho menia na kompost.
Kompostér do bytu je zložený aspoň z 2 častí:
- vrchná nádoba s dierkovaným dnom: tá je určená pre dážďovky a podstielku z kuchynského odpadu
- spodná nádoba, do ktorej sa dostáva nadbytočná voda
Ak dážďovky všetko zužitkujú, pridajte na vrchu novú vrstvu potravy, počkajte kým dážďovky prelezú do vrchnej časti a kompost z dola môžete odobrať.
Dobrou správou je, že vermikompostér si viete vyrobiť aj sami. Ak sa vám podarí vyrobiť designový kúsok, kompostér nechajte na balkóne, v pivnici na chodbe alebo aj v kuchyni.
Domáce kompostéry s dobrým odvetrávaním nesmrdia a nelieta okolo nich otravný hmyz!
Ako na separovanie odpadnu v domácnosti?
Ako na domáci kompostér: Výroba vermikompostéru
Vyrobiť kuchynský kompostér nie je nič zložité. Budete potrebovať:
- 3 nádoby
- 1 veko
- vŕtačku
- nožík
- natrhaný papier
- lístie
- kuchynský odpad
- vodu
- hlinu
- dážďovky
Tu je rýchly video návod od Priateľov Zeme
Problémy s vermikompostovaním
- dážďovky umierajú: kvôli nesprávnej teplote, prílišnej vlhkosti/suchu, neprimeranej hodnote pH, alebo nemajú dostatočný priestor
- dážďovky môžu občas vyliezať von: vtedy na nich svieťte, pretože nemajú radi svetlo
- pleseň v kompostéri: odoberte všetky plesnivé časti a zmes poriadne prehrabať
- ak vermikompostér zapácha: zmes je príliš vlhká (primiešajte suchý materiá) alebo máte príliš veľa bioodpadu (kŕmte menšími dávkami).
- ak vás trápi hmyz, skontrolujte, či je kompostér poriadne zatvorený.
Kompostovanie v záhrade
Ak bývate v dome a máte záhradu, kompost môžete mať práve tam a budete tak môcť skompostovať viac bioodpadu ako vo vermikompostéri. Záhradný kompost umiestnite do polotieňa/tieňa. Na slnku by zmes príliš rýchlo vyschla. Na základe množstva odpadu, ktorý produkujete, si vyberte typ a veľkosť kompostéra.
Pravidlá kompostovania sú zhrnuté tu:
Ak ste domáci kutil, aj klasický záhradný kompostér si vyrobíte sami. Domáci drevený kompostér si jednoducho vyrobíte pomocou tohto návodu:
Čo nepatrí do kompostu
Do kompostu sa nehodí každý odpad z kuchyne. A práve kvalita zmesi predpovedá úspešnosť kompostovania.
Do kompostu nepatrí:
- zbytky mäsa a mäsových výrobkov
- kosti
- zvyšky jedál, ktoré ste navarili
- pečivo
- živočíšne a mliečne výrobky
- zbytky olejov
- nerozložiteľný odpad
- drevotrieska, lakované a chemicky ošetrené drevo
- popol, ktorý nevychladol
Burinu kompostovať môžete, no je potrebné ju najprv upraviť – nasekať a nechať skvasiť vo vode. Vyhnite sa však rastlinám napadnutým škodcami a chorobami. Tie by kontaminovali a tým znehodnotili celý kompost.
Do kompostu môžete pridať aj skvasenú burinu zo záhrady. Vyberajte len takú, ktorá je „zdravá“, nasekajte ju a skvaste vo vode. Najčastejšie buriny v záhrade:
- Pupenec roľný (Convolvulus arvensis)
- Ostružina srstnatá (Rubus hirtus)
- Hviezdica prostredná (Stellaria media)
- Pýr plazivý (Elytrigia repens)
- Púpava lekárska (Taraxacum officinale)
- Bršlica kozia noha (Aegopodium podagraria)
- Zlatobyľ kanadská (Solidago canadensis)
- Hniezdnik ročný (Erigeron annus)
Odpadu produkujeme naozaj veľa. Všetci. No recykláciou a kompostovaním bio odpadu, znižujeme jeho percento, ktoré bude hniť na skládke.