Contact information

Theodore Lowe, Ap #867-859 Sit Rd, Azusa New York

We are available 24/ 7. Call Now.

Kompost, nazývaný aj čierne zlato, je najlepšie hnojivo bohaté na živiny, ktoré pôda potrebuje. Môžete si ho jednoducho založiť doma a vytvoriť tak z nadbytočného odpadu užitočný organický materiál. Prečítajte si naše rady a tipy, ako na to.

Zdroj:shutterstock.com

Ako budem kompostovať?

Predtým, ako kúpite nádobu alebo zásobník na kompostovanie, si premyslite, ako plánujete kompost používať a aké množstvo kompostu potrebujete.

Kompostovanie v zásobníku

Výhodou kompostovacieho zásobníka je jednoduchosť jeho používania. Na kompostovacích košoch sa nachádza veko, ktoré zabraňuje úniku tepla a tým pomáha zintenzívniť proces kompostovania. Nádoba pomáha udržiavať kompost pohromade, vďaka čomu šetrí priestor v záhrade.

Nad kompostovaním v kompostéri budete mať plnú kontrolu. Jednoducho do neho stačí vložiť organický odpad a nechať ho kompostovať. V zásobníku sa kompost udrží a môžete ho používať podľa vlastnej potreby a uváženia. Platí tu však zopár jednoduchých pravidiel, ktoré si vysvetlíme ďalej v článku.

Náš tip: Ak si na vytváranie záhradného kompostu zvolíte kompostovací zásobník, uistite sa, že kompost pravidelne otáčate. Prevzdušňovanie kompostu je dôležitým krokom pre zachovanie úspešnosti procesu kompostovania.

Zdroj:shutterstock.com

Neriadené kompostovanie na hromade

Ak máte v záhrade dostatok priestoru a produkujete veľa organického odpadu, kompostovisko je pre vás skvelou voľbou. Ide o najtradičnejší spôsob kompostovania, ktorý je zároveň najjednoduchší.

Nepotrebujete žiadne peniaze na nákup kompostéra, ani čas na jeho výrobu. Stačí vám miesto v záhrade, na ktorom si môžete vytvoriť hromadu organického odpadu.

Hlavnou výhodou kompostovacej hromady je jednoduchosť. Stačí si nájsť miesto v záhrade, na ktoré budete hádzať organický odpad. Pri tomto spôsobe ani nepotrebujete poznať základné pravidlá kompostovania, pretože príroda si so všetkým sama poradí.

Náš tip: Na vytvorenie kompostovacej hromady si vyberte slnečné miesto. Slnečné žiarenie pomáha urýchliť proces kompostovania.

Ako vyrobiť kompost?

Na vyrobenie zdravého kompostu potrebujeme tieto tri zložky:

  • zelený materiál (dusíkatý),
  • hnedý materiál (uhlíkatý),
  • vlhkosť.

K zelenému materiálu patria kuchynské zvyšky, zvyšky čerstvých rastlín, burina, kávová usadenina, kuchynský odpad rastlinného pôvodu a pokosená tráva.

K hnedému materiálu patrí opadané lístie, konáre stromov, lepenka, škrupiny z orechov, popol, seno a drevené hobliny.

Na výrobu zdravého kompostu potrebujeme zachovať približný pomer 50 % zeleného materiálu a 50 % hnedého materiálu. Ak sme si vybrali kompostovanie v kompostéri, obsah postriekame vodou, aby sme ho mierne zvlhčili. Nemal by však zostať úplne mokrý.

Zdroj:shutterstock.com

Čo nepatrí do kompostu?

Niektoré zložky do kompostu nepatria, pretože môžu vytvárať zápach a tým priťahovať potkany. Zložky ošetrené pesticídmi alebo kyslé zložky dokážu v komposte zničiť baktérie, ktoré podporujú úspešný proces kompostovania. Výkaly môžu zase obsahovať škodlivé parazity alebo baktérie, ktoré premenia vaše hnojivo na nebezpečný biologický odpad. Okrem toho sa neodporúča vhadzovať do kompostu mäso a ryby, rastliny napadnuté škodcami, popol z dreveného uhlia a iné zložky

Ak sa chcete vyhnúť komplikáciám a chcete udržať váš kompost zdravý, vyhýbajte sa vhadzovaniu týchto zložiek:

  • mäso a ryby,
  • rastliny napadnuté škodcami alebo choré rastliny,
  • popol z dreveného uhlia,
  • drevo ošetrené konzervačnými látkami,
  • mliečne výrobky,
  • tuky a oleje,
  • psie a mačacie výkaly.

Ako využijem kompost?

Kompost má v záhrade veľké množstvo využití a je tým najlepším možným hnojivom. Môžeme ho používať na:

  • zakladanie nových zeleninových záhonov,
  • hnojenie záhrady pre zlepšenie kvality pôdy,
  • presádzanie exteriérových a izbových rastlín,
  • zakladanie nových trávnikov,
  • hnojenie pôdy okolo ovocných a okrasných stromov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *