Podobne ako čokoláda aj zmrzlina je pochúťka, ktorej odolá len málo kto z nás. Leto bez kopčeku jahodovej alebo kornútku s točenou zmrzlinou si už ani nedokážeme predstaviť. Čo potom na dovolenke niekde pri mori, kde náš spaľuje žeravé južné slniečko.
Na internete koluje celý rad osvedčených receptov, ako zmiešate pár surovín a máte ľadovú pochúťku hotovú aj doma. Napriek tomu nedáme dopustiť na zmrzlinovače, ktoré vám prácu urýchlia a výsledok je o úroveň inde. Domáca príprava bez tohto pomocníka je vhodná skôr len v prípade výroby nanukov na špajli. Nemusíte kupovať hneď najdrahšie stroje, aby ste si za chvíľku pochutnali.
Po stopách zmrzlinovačov
Ten úplne najzákladnejší zmrzlinovač obsahuje nádobu a metly, ktoré majú za úlohu miešať a rozbíjať ľadové kryštály. Tým sa do výslednej zmrzliny dostane potrebný vzduch. Zmrzlinovač má teda nejaký podstavec, motorček a namrazovaciu nádobu.
Všetky stroje na výrobu zmrzliny delíme do dvoch základné skupín:
- výrobník zmrzliny s kompresorom,
- prístroje bez kompresora – tie sú závislé na predchádzajúcom ochladení miešacej nádoby v mrazničke
Zmrzlinovač s kompresorom
Ich nevýhodou je nutnosť elektrického prúdu. Na druhú stranu v nich za krátky čas pripravíte rôzne druhy ľadovej dobroty. Ako názov napovedá, stroj obsahuje chladiace zariadenie – kompresor. Aj napriek jeho prítomnosti v stroji výrobcovia odporúčajú vkladať jednotlivé ingrediencie do stroja už vychladené.
Ceny týchto pomocníkov sa pohybujú v základnej variante okolo 150 €. Nie je ale ani neobvykle nájsť profi stroje, kde je cena vyše 300 €. Záleží, aké máte úmysly so zmrzlinou. Pre domáce maškrtenie a ponúknutie prípadným hosťom si vystačíte aj s hobby zmrzlinovačom.
Zmrzlinovač bez kompresoru
Nádoby tohto typu zmrzlinovača obsahujú dvojitý plášť. Pri teplote okolo -18 °C sa médium medzi plášťami ochladí natoľko, že začne vstrebávať a odoberať teplo zo zmrzlinovej zmesi (cukor, smotana, príchuť – čokoláda alebo ovocie). Toto médium chladí zmes počas miešania. To trvá zvyčajne až 40 minút. Napriek tomu aj do zmrzlinovača bez kompresora vkladajte už predchladené ingrediencie.
Z uvedeného postupu asi odvodíte, že tento typ pomocníka sa hodí na výrobu iba jednodruhovej zmrzliny. Navyše potrebujete mať dostatočné miesto pre uloženie chladiaceho média. Najvhodnejším miestom je prirodzene šuflík v mrazničke. Sem by ste mali chladiaci nádobu umiestňovať aspoň na 10 hodín. Avšak tu platí, čím dlhšie je médium v mrazáku, tým pre vás lepšie. Chybu neurobíte ani keď ponecháte nádobu so zmesou v mrazáku celý deň.
Podobne ako u zmrzlinovača s kompresorom aj tu sa ceny pohybujú vo veľkých cenových rozpätiach. Najlacnejšie začínajú na sumách okolo 30 €. Záleží na veľkosti misy.