Contact information

Theodore Lowe, Ap #867-859 Sit Rd, Azusa New York

We are available 24/ 7. Call Now.

Kompletná rekonštrukcia kuchyne vyžaduje veľmi dobrú a premyslenú prípravu. Vďaka nej ušetríte veľa peňazí aj času a predídete starostiam, kvôli ktorým sa mnoho ľudí podobných akcií desí už vopred.

Začnite približným konceptom a potom priebežne riešte a dolaďujte všetky ďalšie detaily.

Tvar kuchyne

Z vašich priestorových dispozícií a potrieb vzíde jedno z týchto základných usporiadaní kuchyne: rovná kuchynská linkakuchyňa do tvaru písmena L alebo U, prípadne kuchyňa s ostrovčekom. Rovná kuchynská linka je najmenej náročná na priestor. Pri všetkých ďalších riešeniac bude nutné vopred stanoviť ergonomické minimum rozstupov jednotlivých častí kuchyne. Len tak budete môcť pohodlne otvárať všetky skrinky a variť napríklad s partnerom, alebo i deťmi, bez toho aby dochádzalo k vzájomným kolíziám

Koľko čo meria:

  • dĺžka pracovnej plochy je min. 70 cm, ideálne aspoň 120 cm
  • výška pracovnej plochy je približne 86 – 90 cm, možno individuálne prispôsobiť
  • drez by mal byť 10 cm nad výškou pracovnej plochy, sporák o 10 cm nižšie
  • drez a sporák neumiestňujte na konce pracovných plôch (min. 30 cm)

Logické usporiadanie

Varenie sa vám stane milou zábavou len vtedy, ak bude vaša kuchyňa logicky usporiadaná a vy tak nebudete musieť chaoticky pobehovať z miesta na miesto. Každá kuchyňa by mala byť rozdelená do nasledujúcich piatich zón:

  1. Zóna skladovania potravín
  2. Zóna prípravy a upratovania
  3. Zóna varenia a pečenia
  4. Zóna servírovania
  5. Zóna prípravy a upratovania

Viac si o usporiadaní kuchyne a jednotlivých kuchynských zónach môžete prečítať v našom článku Poznáte jednotlivé kuchynské zóny?

Výber kuchynskej linky

Väčšina dodávateľov kuchynského nábytku dnes kuchyne ponúka aj s komplexným balíčkom nadväzujúcich služieb:

  • zameranie linky na mieste
  • návrh konkrétneho usporiadania
  • dopravu
  • montáž
  • zabudovanie drezu a batérie
  • zabudovanie spotrebičov

Výnimkou je zabudovanie kuchynských plynových zariadení, na túto službu je nutné si zaistiť odbornú montáž. Uvedené služby sa platia zvlášť, ale môžete si ich zabezpečiť aj sami. V každom prípade si postrážte zmluvné dohody ohľadom termínu dodania nábytku a montážeceny montáže a dopravyzmluvné pokuty pri nedodržaní podmienok, záruky a likvidáciu veľkých obalov. Pretože sa jedná o rad na seba nadväzujúcich úkonov, môže dôjsť k drobným komplikáciám, takže určitá miera vzájomnej ľudskej tolerancie je na mieste. V prípade závažnejších problémov ale vyžadujte, na čo máte nárok.

Stavebno technické úpravy

Náročnosť rekonštrukcie kuchyne spočíva z veľkej časti v tom, že nestačí odviesť starú kuchynskú linku a namontovať novú. V mnohých prípadoch si modernejšia kuchyňa najprv vyžiada drobné i väčšie stavebné úpravy, ktoré treba koordinovať tak, aby na seba všetko plynulo nadväzovalo. Akonáhle máte nákresový plán svojej novej kuchyne, môžete povolať stavebnú firmu a remeselníkov. S nimi starostlivo (najlepšie písomne) dohodnite nasledujúce:

  1. Detailný rozpočet prác, ktorý by mal zahŕňať zvlášť náklady na materiál a zvlášť na prácu, ale určite nie v hodinovej sadzbe! Nezabudnite ani na cenu dopravy, likvidáciu odpadov a pod.
  2. Spísanie zmluvy alebo objednávky, ktorá bude obsahovať termín realizácie a sankcie za jeho nedodržanie, celkovú cenu, platobné a záručné podmienky a sankcie za nedodržanie kvality vykonanej práce.

TIP: Nikdy neplaťte vopred, ale postupne. Vaše platby by mali zodpovedať postupu prác. V ideálnom prípade postup prác denne kontrolujte a robte si ich vlastnú fotodokumentáciu.

Po dokončení diela dochádza k jeho odovzdaniu. Nejedná sa o formalitu – je dôležité si všetko starostlivo skontrolovať a do tzv. odovzdávacieho protokolu zaniesť všetky nájdené nedorobky, nedostatky a termín ich nápravy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *