Contact information

Theodore Lowe, Ap #867-859 Sit Rd, Azusa New York

We are available 24/ 7. Call Now.

Poznáte to, ponáhľate sa a potrebujete ohriať rodine zbytky od obeda na večeru. Sporák sa vám nechce rozohrievať, tak využijete služieb mikrovlnnej rúry. Vložiť tanier so studeným pokrmom, cvak, cvak a za dve minútky vyťahujete ohriatu pochúťku. To ani nespomíname možnosť prípravy predpečených potravín v mikrovlnke, napríklad také cesnakové bagety alebo instantného polotovaru. Nie je ale predsa len lepšie ohriať potraviny na sporáku?

Mikrovlnná rúra, veľký pomocník do vašej kuchyne – ilustračný obrázok, zdroj

Ako funguje mikrovlnná rúra

Toto zariadenie funguje na princípe elektromagnetického vlnenia, pričom frekvencia vlnenia je cca 2,5 GHz. Výkon rúry sa už líši podľa zakúpenej značky, najčastejšie od 250 W až po 1200 W. Aspoň toto platí pre domáce mikrovlnky. Na trhu však existujú aj priemyselné mikrovlnné rúry s výkonom aj 3000 W, ale s tými vy pravdepodobne do kontaktu neprídete.

Pre vašu predstavu: rúry pracujú na frekvenciách, ktoré sú blízke WIFI a mobilnej sieti. Avšak rozdiel je práve vo výstupnom výkone, ktorý je u mikrovlniek výrazne vyšší. Možno práve preto je ich využívanie k ohrevu potravín tak diskutovaná téma medzi odborníkmi.

Chuť jedla z mikrovlnky

Či už môže jedlo ohriate v mikrovlnnej rúre mať akýkoľvek vplyv na náš organizmus, jedno predsa len vedia vedci iste. Ohriaty pokrm z rúry chutí inak, než keby ste si ho ohriali na sporáku – elektrickom aj plynovom.

Ak zle odhadnete čas ohrevu v mikrovlnke, z vášho jedla sa postupne vyparí voda. To sa vám napríklad na plynovom sporáku nemôže stať. Funguje na odlišnom princípe. Pri ohrievaní na sporáku sa uzatvárajú všetky póry na potravine. To prirodzene zabráni akémukoľvek úniku vody z pokrmu.

Aký teda bude rozdiel? Predovšetkým v šťavnatosti, čo práve zaručuje prítomnosť vody v potravine. V prípade mikrovlnky nedôjde k uzavretiu pórov a voda sa tak odparuje rovnomerne z celého povrchu preč.

Klarstein Luminance Prime mikrovlnná rúra s grilom, 700W

Dajte mikrovlnke šancu

Cez zmienenú nevýhodu je mikrovlnná rúra stále pomocníkom, ktorý sa udomácňuje stále vo viac a viac slovenských domácnostiach. Čo si budeme hovoriť, čas sú peniaze a my sa ho snažíme ušetriť, kde sa dá. Pri ohrievaní okrem správne nastavenej teploty, dĺžky ohrevu myslite ešte na jednu vec – niektoré potraviny jednoducho do mikrovlnky nepatria. Ktoré?

  • Hrnček s vodou

Alebo pokojne aj plastová odmerka s vodou. Tiež mávate nutkanie využiť mikrovlnku, keď potrebujete trochu horúcej vody na zaliatie kuskusu alebo do cesta? Tak už to nerobte a radšej siahnite po varnej kanvici. Problém je v tom, že mikrovlnné vlny zahrejú vodu v hrnčeku iba na jej povrchu. Zvyšok tekutiny zostane chladný a tým na povrchu vzniká isté napätie.

  • Vajcia

Na internete nájdete zaručené recepty, ako si uvariť vajcia na tvrdo v mikrovlnnej rúre. Tak toto neskúšajte. Vloženie vajec do vody a zahriatie na sporáku vám vo výsledku vezme menej času, než prípadné likvidovanie následkov vybuchnutého vajíčka v mikrovlnke.

  • Rožky, chlieb a ďalšie pečivo

Nechce sa vám chodiť denne pre čerstvé pečivo, a tak si ho mrazíte v mrazničke? Ovšem niekedy ho zabudnete zavčasu vybrať a rýchlo sa ho snažíte rozmraziť v mikrovlnnej rúre. Ani toto nie je zrovna najmúdrejší nápad. Problém je tu opäť s odparovaním vody z pečiva a následnom vyzrážaní. Výsledná chuť je nielen nemastná neslaná, ale predovšetkým zatuchnutá.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.