Srdcom každého domova je práve kuchyňa a nemusí nutne záležať na tom, koľko priestoru máte práve k dispozícii. Stačí totiž premýšľať dopredu a nie bez výhrad prijať schému, ktorá je už v byte alebo domčeku zabudovaná. Pri chytrej organizácii, dômyselnom zariadení pre vás totiž práca v kuchyni prestane byť prácou a stane sa skôr koníčkom a zábavou.
Dodržte pravidlo 5 zón
Úkony v kuchyni na seba pri varení plynulo nadväzujú a šikovným rozmiestnením si nielen uľahčíte prácu, ale budete mať po ruke vždy to, čo práve potrebujete bez zbytočného chodenia z miesta na miesto. Práve z tohto dôvodu je dobré kuchyňu rozdeliť celkom do piatich zón – vyčleniť miesto pre zásoby, miesto pre ukladanie vecí, ďalej rozlíšiť zóny umývania, prípravy a varenia.
1. Zóna so zásobami
Koncentrujte všetky suroviny a potraviny určené na varenie na jedno miesto. Súčasťou zóny so zásobami je chladnička, mraznička a ďalšie úložné priestory, určené pre skladovanie. Otvorené alebo nebalené suroviny, hojne využívané pri varení, by potom mali byť umiestnené v zóne prípravy.
2. Zóna ukladania
Aj pre jednotlivé predmety, používané pri varení a predovšetkým pri stolovaní, je vhodné vymedziť špeciálne miesto a zoradiť ich podľa frekvencie, s akou sú počas roka užívané – taniere najnižšie, ďalej hrnčeky, najvyššie trebárs sviatočné misy. Do vrchných a zle dostupných políc by ste mali ukladať predovšetkým málo potrebné veci, aby ste sa zbytočným naťahovaním zbytočne nezdržiavali.
3. Umývacia zóna
Do umývacej zóny patrí nielen umývačka a drez, ale aj priestory s uloženými vecami na umývanie a čistenie. Pokiaľ neumiestnite kôš niekam mimo kuchynskú linku, obvykle býva aj on v tejto časti kuchyne.
4. Zóna prípravy
Najdôležitejšie práce sa potom v kuchyni odohrávajú v zóne prípravy, ktorej usporiadaniu je potrebné venovať zvýšenú pozornosť. Šikovným uspôsobením priestoru sa vám podarí mať po ruke nielen najnutnejšie pomôcky na varenie, ale aj nebalené potraviny, s ktorými nepretržite pracujete.
5. Zóna varenia a pečenia
Záverečnej fáze varenia a pečenia je potom vymedzený priestor s varnou doskou, rúrou na pečenie a mikrovlnnou rúrou, digestorom a ďalšími podobnými spotrebičmi. V tejto časti kuchyne prebiehajú všetky dokončovacie fázy varenia.
S rozvrhnutím jednotlivých kuchynských zón vám samozrejme veľmi pomôže výber vhodnej kuchynskej linky, ktorá už zóny svojím navrhnutím nejakým spôsobom kopíruje. Vďaka chytrej organizácii urýchlite prípravu jedál, obmedzíte zmätené pobehovanie a zároveň docielite toho, že sa z práce vo svojej kuchyni budete tešiť a na vaše výsledky potom aj celá rodina.