Contact information

Theodore Lowe, Ap #867-859 Sit Rd, Azusa New York

We are available 24/ 7. Call Now.

Klíčky môžeme bez debát zaradiť medzi superfoods. Sú malé, ale obsahujú toho čertovsky veľa. Prečo by ste ich mali pravidelne jesť aj vy?

Kupujete si rôzne potravinové doplnky, aby ste dohnali deficit minerálov a vitamínov? Čo tak skúsiť inak? Prírodne a lacno. Stačí k tomu hŕstka semienok, poháre, voda a pár dní času. Vypestujete nielen klíčky, ale aj zdravý návyk, za ktorý vám telo poďakuje.

Prečo sú klíčky prospešné pre telo?

Klíčky sú neskutočnou zásobárňou prospešných látok.

  1. Keď semienko prebudíte k životu, vzrastie v ňom počet vitamínov (A, B, C, E), vznikajú mastné kyseliny a aminokyseliny, a zložité cukry sa rozloží na jednoduché.
  2. Výhonky tiež obsahujú minerály ako vápnik, fosfor, železo, horčík a ďalšie, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela.
  3. Klíčky sú navyše plné bielkovín, ktoré sú pre telo stráviteľnejšie ako tie živočíšne.

Ďalej obsahujú rad enzýmov a stopových prvkov. To už stojí za reč, nemyslíte?

Hrsť klíčkov vydá za poriadnu hromadu dozretých plodín. Ich konzumácia výrazne posilňuje imunitu, uľahčujú vstrebávanie bielkovín a fungujú ako prevencia pred množstvom chorôb, vrátane tých civilizačných.

Aká semienka môžeme naklíčiť?

Naklíčiť môžete skoro čokoľvek. Hlavne, aby semienka boli nepoškodená a bez chemického ošetrenia. Najlepšie urobíte, keď ich kúpite v BIO kvalite. Radšej ale kupujte naozaj len semená, ktoré sú na to určené, pretože niektoré klíčky jedlých plodín bývajú aj jedovaté!

Najrýchlejšie klíčia reďkovky, ovos, slnečnicové, horčičné a sezamové semienka. Zvyčajne im to trvá od 2 do 3 dní. 3 dni na klíčenie potrebuje aj cícer, hrach, pohánka a ovos. Za 4 dni potom vyklíčia šošovica, mungo fazuľa, lucerna a žerucha.

Ako na prípravu klíčkov

Ku klíčeniu môžete použiť obyčajný pohár prekrytý gázou, PET fľašku, do ktorej urobíte otvory, aby do nej šiel vzduch, alebo môžete kúpiť nakličovaciu misku, ktorá je pre to priamo určená. A ako na samotné klíčenie?

  • Semienka poriadne prepláchnite studenou vodou, nasypte do nádoby a zalejte vodou (približne v pomere 1: 3). Najlepšia je odstatá alebo vychladnutá prevarená voda. Takto ich nechajte cez noc napučať, ideálne na teplom a tmavom mieste.
  • Ráno potom semienka prepláchnite, nechajte odkvapkať a vráťte do nádoby, ktorú necháte opäť na tmavom mieste bez priameho slnka. Preplachujte je dvakrát denne, pokiaľ nezačnú klíčiť.
  • Dôležité je, aby semienka nestáli vo vode, pretože v tejto fáze sú náchylné k hnilobným procesom a tvorbe plesní. Vo vode by sa tiež mohli množiť nežiadúce mikroorganizmy. Preplachovanie a odkvapkávanie je základ úspešného klíčenia. Žiadna skratka tu nie je.
  • Na chvíľu môžete klíčky dať na parapet, aby načerpali sily. Ale moc svetla vedie k tomu, že začnú rásť lístky a chuťovo nebudú už tak dobré.
  • Podľa vybranej plodiny budete mať klíčky pripravené konzumáciu počas 2 až 6 dní. Najlepšie je skonzumovať ich do 3 dní alebo ich skladovať v chladničke.

Ako klíčky konzumovať

Klíčky môžete zobať len tak, alebo ich pridať do zeleninových aj cestovinových šalátov, ktorým dodajú príjemnú chrumkavosť. Rovnako tak ich využijete v ázijskej kuchyni alebo do polievok. Cícerové klíčky sa hodia do hummusov, hráškové potom do nátierok. Klíčky reďkovky a horčice sú dosť pikantné, takže ich stačí dať len na čerstvý chlieb s maslom. Klíčky sú proste skvelé k experimentovaniu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.