Contact information

Theodore Lowe, Ap #867-859 Sit Rd, Azusa New York

We are available 24/ 7. Call Now.

Viete, ako správne skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie? Ktoré potraviny patria do chladničky a ktoré vám škodia? A môže správne skladovanie potravín znížiť plytvanie jedno? Kam patrí ovocie, kam pečivo a ako chrániť potraviny, ktoré sa rýchlo kazia, pred moľami?

Ovocie a zelenina

Dávate všetko ovocie a zeleninu do chladničky, keď sa vrátite z obchodu? Možno len zbytočne skracujete ich trvanlivosť. Zatiaľ čo špargľa, listová, koreňová a kapustovitá zelenina ju majú radi, pri paradajkách sa pripravíte o ich chuť. Okrem toho pri mnohých druhoch ovocia zastavíte dozrievanie a urýchlite proces hnitia. Čo teda patrí do chladničky a čo nie?

Náš tip: Viete, ako vybrať chladničku?

Čo patrí do chladničky:

Dbajte na správne skladovanie v chladničke. Neskladujte ovocie alebo zeleninu vo viacerých vrstvách na sebe a pravidelne všetko kontrolujte, či sa niekde nezačala tvoriť pleseň alebo hniloba.

Ovocie:

  • jahody,
  • jablká,
  • hrušky,
  • hrozno,
  • broskyne,
  • maliny,
  • slivky,
  • ríbezle

Náš tip: Niektoré ovocie sa vám oplatí aj sušiť. Ako na výber sušičky ovocia?

Zelenina:

  • mrkva,
  • zeler,
  • petržlen,
  • špargľa,
  • reďkovka,
  • šalát,
  • kapusta,
  • kel,
  • kaleráb,
  • červená repa

Čo nepatrí do chladničky:

Väčšina ovocia a zeleniny, ktoré nepatria do chladničky, potrebuje chladné a tmavé miesto. Ideálna je suchá pivnica, ktorú nie všetci máme. Preto urobíte najlepšie, ak si ich kúpite čerstvé a spotrebujete ich do niekoľkých dní.

Ovocie:

  • banány,
  • avokádo,
  • citrusy,
  • ananás,
  • mango
  • a iné tropické ovocie

Zelenina:

  • paradajky,
  • paprika,
  • zemiaky,
  • cibuľa,
  • tekvica,
  • uhorky

Zemiaky

Každý ich má doma, ale málokto vie, ako ich skladovať. V chladničke sú sladké a klíčia, v teple a na svetle sú zelené. Ak nemáte pivnicu, je to dosť náročné. Najjednoduchšie je zaobstarať si špeciálne vrecko na uskladnenie zemiakov, ktoré ich udrží v tme a suchu a predĺži ich životnosť aj v panelákových podmienkach.

Mäso

Skladovanie čerstvého mäsa si skutočne zaslúži pozornosť. Keďže sa v ňom môžu nachádzať a množiť rôzne mikroorganizmy, je dôležité udržiavať ho v chlade – ideálne pri teplote okolo 4 °C. Mleté mäso a ryby aj pri teplote 0 až 2 °C.

Najlepšie je nechať mäso v pôvodnom obale alebo ho vložiť do uzavretej nádoby, aby neprišlo do kontaktu s inými potravinami.

Náš tip: Ak viete, že mäso nestihnete spracovať do troch dní, zamrazte ho hneď po kúpe. Dávajte si tiež pozor na mäso s kosťou, kazí sa rýchlejšie ako mäso bez kosti.

Vajcia

Vajcia vydržia najdlhšie, ak ich skladujete v chladničke pri teplote 5 až 8 °C. Uistite sa, že ich neumývate, pretože ich zbavíte prirodzeného ochranného filmu. Papierové taniere nie sú vhodné na dlhšie skladovanie. Ľahko absorbujú vlhkosť a množia sa v nich mikroorganizmy. Pri skladovaní vajec dbajte na to, aby sa nenachádzali vedľa aromatických potravín – vajcia môžu ľahko zachytiť pachy. Takto uskladnené vydržia v chladničke až mesiac alebo mesiac po položení.

Suché potraviny nepodliehajúce skaze

Ak si radi robíte zásoby strukovín, múky, vločiek a iných suchých potravín, vedzte, že nie ste jediní, kto si na nich pochutnáva. Dokonca ani potravinové mole im nedokážu odolať. A nezastaví ich ani plastový obal, v ktorom ste ich kúpili. Preto je najlepšie zaobstarať si sklenené alebo plastové nádoby na skladovanie potravín, ktoré spoľahlivo ochránia pred nevítanými návštevníkmi a ako bonus vám urobia v špajzi väčší poriadok.

Pečené výrobky

Čerstvý, chrumkavý chlieb je najlepší, o tom niet pochýb! Jeho chrumkavosť môžete predĺžiť tak, že ho budete uchovávať v bavlnenom alebo ľanovom vrecku alebo v látke, ktorá mu umožní dýchať. Ideálne na suchom a tmavom mieste. Chlieb rozhodne nedávajte do plastového vrecka ani do chladničky. V takom prípade začne čoskoro plesnivieť. Takto uskladnený chlieb vydrží až týždeň, ale menšie pečivo by sa malo spotrebovať do 24 hodín alebo zmraziť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *