Vonku sa pomaly ochladzuje a vy už začínate cítiť únavu? Chytajú vás stavy úzkosti z toho, že slnko už cez deň toľko nevidno? A ako je na tom vaša imunita? Všetky tieto nepríjemnosti spojené s prechodom na zimné obdobie nemusia trvať dlho. Stačí do tela doplniť tie správne vitamíny. Aké to sú?
Vitamíny vhodné na zimné obdobie
V zime je naše telo menej vystavené slnku, čo má za následok napríklad nižší príjem vitamínu D. Takisto sme viac unavení, podráždení a akýsi apatickí. To všetko sa dá ale napraviť. Stačia tie správne vitamíny.
Vitamín D
Ako prvý si spomenieme vitamín D, keďže ho naše telo získava najmä zo slnečného svetla. Slovensko patrí ku krajinám, ktoré majú našťastie dostatok slnečných dní, no sychravé obdobie jesene a tmavé zimné dni nám môžu v jeho príjme urobiť poriadnu šarapatu.
Práve nedostatok slnečného svetla spôsobuje nedostatočnú produkciu vitamínu D, ktorý je dôležitý pre náš imunitný systém. Chráni nás pred infekciami a takisto nám pomáha rýchlejšie sa zotaviť z prípadných chrípkových vírusov.
Potreba jeho dopĺňania je teda opodstatnená. Pri nedostatku pobytu na slnku sa odporúča jeho zvýšený príjem, a to v hodnote 20 mikrogramov alebo približne 5 000 IU (medzinárodných jednotiek) denne. Ak ho nechcete doplniť vo forme výživových doplnkov, skúste zaradiť do jedálnička viac rýb, vajíčok a mliečnych výrobkov.
Vitamín C
Ďalším potrebným vitamínom, a to najmä v zimnom období, je vitamín C. Tak ako vitamín D, aj on má priaznivé účinky na náš imunitný systém a dokáže znížiť nepríjemnosti spojené s rôznymi ochoreniami či skrátiť dĺžku ich trvania.
Ak si kúpite vitamín C vo forme tabliet, už 1000 mg denne vám zaručí želaný výsledok. Z potravín sú vhodným zdrojom brusnice, citrusové plody, zelené rastliny a červená paprika.
Vitamín A
Spomenieme si aj vitamín A, pretože jeho nedostatok vedie k oslabenej imunite a k zvýšeniu rizika rôznych infekcií. Jeho denná potreba je u žien približne 0,8 mg a u mužov 1 mg. Z potravín sa nachádza najmä v niektorých rybách, vajíčkach, mliečnych výrobkoch, sladkých zemiakoch či v mrkve.
Ako užívať vitamíny
Vedeli ste, že vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E a K) by sa mali konzumovať s trochou tuku, napríklad s olejom? Lepšie sa tak vstrebávajú a plnia svoju funkciu.
V prípade výživových doplnkov je vždy vhodné riadiť sa pokynmi uvedenými na príbalovom letáku, aby ste predišli predávkovaniu sa a prípadným nepríjemným vedľajším účinkom. Ak však do stravy zahrniete vhodné potraviny, najmä dostatok ovocia a zeleniny, vyhnete sa predávkovaniu sa a doplníte do tela viac vitamínov a minerálnych látok.
Lipozomálne vitamíny
Zaujímavou novinkou na trhu s výživovými doplnkami sú takzvané lipozomálne vitamíny. Väčšina vitamínov a minerálov vo forme doplnkov má totiž nízku vstrebateľnosť. A preto sa začali vyrábať vitamíny a minerály obalené do lipozómov. Telo ich tak dokáže veľmi jednoducho prijať. Ich vstrebateľnosť sa pohybuje na úrovni až 90 %.
Lipozomálne výrobky sú známe najmä z kozmetiky, no farmaceutický výskum pretavil ich výhody aj do produktov na vnútorné užívanie. Ak vás zaujíma viac, určite vám odporúčame prečítať si komplexnejší článok o tom, v čom sú lipozomálne vitamíny a minerály iné a aké sú ich výhody.
Najmä v tomto období si treba dávať pozor
Náš imunitný systém je každé prechodné obdobie vystavený veľkému riziku. Najmä v dnešnej dobe vírusových infekcii, kde na nás odvšadiaľ číha koronavírus. Preto dbajte na správny príjem vitamínov a minerálov, na starostlivosť o rúško a na časté umývanie rúk a dezinfekciu. Len tak ochránime seba aj svojich blízkych.