Vôňa bazalky sa line celou kuchyňou. Paradajková omáčka lenivo prebubláva na platni. A špagety už sa uvarili tak akurát al dente. Talianska kuchyňa je jedinečná a magická. Aby ste si jej benefity a hlavne chuť užili nielen v rozmanitých podnikoch, ale aj u seba doma, máme pre vás pár tipov na kuchynské pomocníkov. Tak šupito presto, ideme na to.
Talianske víno pre dokonalú večeru
Čo by to bolo za talianskej hody, keby ste ich nezapili lahodnými dúškami talianskeho vína! Majte po ruke pohárik na červené alebo na biele víno. Rozhodne nezabúdajte ale ani na obľúbenú pohárik Prosecca. Na neho budete potrebovať tvar kalíška tzv. Flautu, ideálny pre podávanie šumivých vín.
Aká vína pri talianskej večeri podávať?
Calabrese, Montepulciano, Primitivo, Sangiovese, Labrusco, Trebbiano, Cortese, a ďalšie.
Poháre a poháriky všetkých designov aj tvarov nielen na talianskej nápoje nájdete na Biano.cz, kde môžete prehľadne filtrovať a hľadať ten najlepší kúsok.
Mažiar a drviče na bylinky
Pretože talianska kuchyňa stojí na čerstvých aromatických bylinkách, bude sa vám hodiť aj kuchynský pomocník pomocou ktorého vykúzlite dokonalá pesta: mažiar. Ten slúži na drvenie korenie či byliniek, ktoré potom dodajú jedlu intenzívnejšiu chuť i vôňu.
Dnes si môžete vybrať mažiar rôznych druhov i značiek. Kvalitné mažiara bývajú vyrobené z kameňa, ideálne žuly alebo mramoru. Neovplyvní výslednú chuť zmesi či pesta a zachovajú vylisovanú šťavu aj esenciálne oleje.
Aké sú tradičné bylinky do talianskej kuchyne?
- bazalka
- oregano
- rozmarín
- petržlenová vňať
- tymián
Zapekacia misa na lasagne aj tiramisu
Ďalším druhom kuchynského riadu, bez ktorého sa nezaobídete, je zapekacia misa alebo forma. V tej vykúzlite dokonalé lasagne, ale môžete ju využiť aj na sladké nepečené dezerty ako je tiramisu. Ideálne sú hranaté tvary, ktoré budú tvar lasagní kopírovať a budú sa vám pekne skladať na seba.
Čo vám uľahčí domácu pizzu
Tradičné talianska pizza síce vyžaduje len pár surovín, pre jej prípravu ale oceníte pomôcok viac. Kúzlo dobré pizze spočíva v jednoduchosti i kvalite surovín. Bude sa vám hodiť kuchynská váha, plech či kameň na pizzu, strúhadlo na syr a nenahraditeľný krájač na pizzu.
Olivový olej vždy pri ruke
Základom talianskej kuchyne je tiež kvalitný panenský olivový olej. Aby ste ho mali vždy poruke, môžete ho umiestniť na kuchynskú linku priamo vedľa platne. Prípadne ho z klasickej fľaše preliať do štýlovejší kuchynskej dózy na olej, ktorá ešte navyše k tomu bude vyzerať dizajnovo. Nezabudnite ani na mlynčeky na soľ a korenie. Tomu čerstvo namletému sa totiž nevyrovná nič.