O pozitívnych účinkoch jedenia ovocia a zeleniny na naše zdravie sa netreba dlho rozpisovať. Každý doktor vám odporučí konzumovať neobmedzené množstvo „nesladkej“ zeleniny a niekoľkých, zvyčajne dvoch až troch, kúskov ovocia denne.
Dať si banán, jablko či iný druh ovocia väčšinou nebýva problém. Jeho sladká chuť je rozhodne lákavejšia než chuť zeleniny, s ktorou už to býva v našich jedálničkoch horšie. Jesť každý deň surovú zeleninu po čase jednoducho omrzí. Prečo si ju nepripraviť teda aj na odlišnejší spôsob? K tomu ale potrebujete mať šikovných „pomocníkov“ v kuchyni. Máte ich?
Drobné vychytávky nielen pre zasmiatie
Napadlo by vás, že existujú také vymoženosti ako lúpač hrachu alebo odstraňovač stopiek z jahôd? Bez nich sa v bežnej domácnosti asi zaobídete, ale napríklad odkôstkovač čerešní môže byť nenahraditeľným pomocník v prípade zaváranie vašej väčšie úrody.
Na trhu toho ale existuje oveľa viac. Majú vaše deti radi jablká? Potom si kúpte ich lúpač. Šupka je síce plná vitamínu, ale do jablkového závinu ani detskej výživy sa nedáva. Komu by sa chcelo lúpať niekoľko kilogramov jabĺk?
Cesnak je síce obľúbenou pochúťkou v rumunských horách, snáď kvôli obávanému upírovi z Transylvánie, ale slovenský cesnak sa čoraz častejšie objavuje aj v našej kuchyni. Olúpať strúčik zvládnete raz dva, ale poriadne nadrviť cesnak napríklad do polievky alebo gulášu už dá zabrať. S lisom na cesnak máte hotovo čo nevidieť.
Začínať deň s koktailom plným vitamínov (smoothie) je aktuálne na vzostupe. Stačí si zaobstarať odšťavovač a ranné hodovania môžu začať.
Sušička zeleniny a ovocia
Chutia vám sušené jablká, ktoré vám ako malému dieťaťu sušila babička? Čo si ich pripraviť doma? So sušičkou potravín to nie je žiadny problém a nepotrebujete ani príliš veľa priestoru. Výhodou dnešných sušičiek je aj to, že sa nemusíte zďaleka obmedzovať len na ovocie a zeleninu. Usušíte tu prakticky čokoľvek – od mäsa cez huby až po bylinky.
Chystáte sa na dlhšiu dovolenku, kde nebudete mať možnosť si nakúpiť ani zájsť do reštaurácie na teplé jedlo? Potom opäť využijete sušičku a pripravíte si porcie nasušených obedov a večerí dopredu. Usušenú zmes potom zalejete horúcou vodou, počkáte pár minút a teplé jedlo je pripravené na podávanie. Navyše sušená zmes zaberie oveľa menej miesta vo vašej batožine.
Pri nákupe sušičky sa pozerajte, koľko sád môžete umiestniť dovnútra. Už nie je žiadnou výnimkou zakúpiť sušičku aj s piatimi roštami. Na každom si tak pripravíte iný typ potraviny. Čo viac, pokrmy pripravené na sušičke sú oveľa zdravšie ako zakúpené už usušené. Sami si totiž môžete ovplyvniť, koľko cukru dáte do sušeného ovocia a ako moc osolíte nasušené mäso.