Contact information

Theodore Lowe, Ap #867-859 Sit Rd, Azusa New York

We are available 24/ 7. Call Now.

Čaká vás kompletné zariaďovanie novej kuchyne alebo jej rekonštrukcia? Kuchynská linka hrá v oboch prípadoch kľúčovú úlohu a je srdcom každej kuchyne. Ide o investíciu na desiatky rokov. V tomto článku vám prinesieme základný prehľad kuchynských liniek a ich typov. Tiež vám poradíme, na čo všetko si je potrebné dať pri výbere pozor. A nie je toho málo!

Na čo myslieť pred kúpou kuchynskej linky?

Vlastnosti ako materiál alebo farba kuchynskej linky síce zaujmú, no nie sú jedinými kritériami. Ide skôr o detaily, ktorými by ste sa mali zaoberať až v poslednom kroku zariaďovania kuchyne. Pred samotným plánovaním si spomeňte na svoju predošlú kuchyňu a zamyslite sa, čo vám na nej vyhovovalo a naopak, čo vám prekážalo. Pokojne si tieto body spíšte na papier a určite im priority.

Veľkosť kuchyne a rozdelenie priestoru

V ideálnom prípade by ste potrebnú veľkosť kuchyne mali prehodnotiť ešte pred kúpou alebo stavbou vašej novej nehnuteľnosti. Úprimne sa zamyslite nad tým, ako veľmi a akým spôsobom ju využívate. Obrovská kuchyňa s množstvom spotrebičov a najnovších nožov Jamieho Olivera je zbytočná, ak si raz týždenne zohrejete večeru v mikrovlnke. Pre aké množstvo ľudí a ako často varíte?

Pri plánovaní priestoru kuchyne a jej rozdelenia zvážte, či jej súčasťou bude aj jedálenská časť. Ak organizujete časté večierky a spoločné večere s priateľmi, viac miesta určite oceníte. Rovnako aj pri varení potrebujete dostatok úložného a pracovného priestoru. Pri správnom usporiadaní kuchyne a jej zón z nej však vyťažíte maximum. A to bez ohľadu na dostupnú plochu.

GRÉCKO kuchynská linka 260 granát metalic
GRÉCKO kuchynská linka 260 granát metalic

Pracovné zóny v kuchyni

Vhodne rozdelená kuchyňa a rozmiestnenie jej pracovných zón vám uľahčí akúkoľvek činnosť v nej. Vďaka pracovným zónam v kuchyni efektívne využijete každú časť a možno ušetríte cennú plochu práve pre spomínanú jedálenskú časť. Plánovanie pracovných zón je tiež potrebné kvôli umiestneniu spotrebičov a prípadne aj zdrojov vody, elektriny a plynu. Nezabudnite na umiestnenie umývačky v blízkosti odkladacej zóny.

Pracovné zóny môžu byť zoradené napríklad v tomto poradí:

1. Zóna odkladania

Sem patrí všetok riad, pomôcky a malé spotrebiče. Aj tento priestor by mal byť prehľadne rozdelený, aby ste mali vždy všetko po ruke.

2. Zóna umývania

Jej hlavnou súčasťou je drez a prípadne aj umývačka riadu alebo drtička. Priestor pod drezom je často využívaný na odpadkové koše.

3. Pracovná zóna

Pracovná zóna by mala byť umiestnená medzi zónou varenia a predošlými dvoma zónami. Priestor pod ňou je vhodný pre zásuvky s príborom a najpotrebnejším náradím.

4. Zóna varenia

Túto časť tvorí varná plocha s digestorom, rúra a prípadne aj mikrovlnka.

5. Zóna skladovania

Do tejto zóny spadá chladnička, mraznička a priestor pre potraviny.

Typy kuchýň

Umiestnenie zón v kuchyni môžete prispôsobiť prakticky akémukoľvek typu kuchyne. Ten do veľkej miery závisí od samotnej dispozície a veľkosti priestoru. Ak vám to priestor dovolí, snažte sa o vytvorenie tzv. pracovného trojuholníku. Výrazne vám to uľahčí pohyb a prácu v kuchyni.

Zóny umývania, varenia a skladovania by mali tvoriť rohy trojuholníka s pracovnou a odkladacou zónou uprostred. Dôležitý je však plynulý pohyb medzi týmito tromi zónami, samozrejme, podľa možností kuchyne.

1. Lineárna kuchynská linka

Ide o základný typ kuchyne používaný v menších priestoroch, kde máte všetky zóny uložené vedľa seba.

2. Paralelná kuchynská linka

Tento typ je náročnejší na priestor, no pracovný “ostrov” oproti kuchynskej linke určite oceníte. Najmä ak sa v kuchyni pohybujete viacerí.

3. Kuchyňa v tvare L

Ďalšia obľúbená možnosť, ktorá efektívne využíva priestor. Tento typ výborne doplní jedálenský stôl alebo pracovná zóna.

4. Kuchyňa v tvare U

Tento typ je snom každého domáceho kuchára. Stranu medzi kuchyňou a zvyškom priestoru môžete tiež využiť ako jedálenskú časť.

Kuchyňa na mieru alebo nie?

Kuchyňa na mieru je niekedy nevyhnutným riešením, a to najmä v priestoroch so špecifickou dispozíciou a rozmermi. Pri prerábke niektorých bytov jednoducho nemáte inú možnosť. Kuchyňa na mieru má svoje výhody, avšak nie vždy ide o to najlepšie rozhodnutie.

V prípade kuchyne na mieru je všetko presne vymerané a zapadá do seba. O to väčšie starosti môžete mať s výmenou zabudovaných spotrebičov alebo časti kuchynskej linky. V tomto prípade ide skutočne o dlhodobú investíciu. Ak sa rozhodnete pre kuchynskú linku na mieru, majte pripravenú čo najpresnejšiu predstavu.

Ďalšou nevýhodou môže byť vyššia cena a dlhší čas dodania.

Aký materiál vybrať pre pracovnú dosku?

Okrem kvality spojov a jednotlivých častí kuchynskej linky je veľmi dôležitá pracovná doska. Od tej prakticky závisí celková životnosť kuchynskej linky. Pokiaľ ide o nábytok, laminátový povrch je lacnou a praktickou možnosťou, ktorá ho ochráni pred výparmi a vlhkosťou. Hrany by nemali byť lepené a ostré.

Drevo je v prípade kuchynskej linky stále obľúbenou voľbou. Drevenú dosku je však potrebné pravidelne ošetrovať a udržiavať. Drevo pôsobí útulným a hrejivým dojom, jednoduchšie sa však v kuchyni poškodí. A to aj pod vplyvom niektorých čistiacich prostriedkov.

Pracovné dosky z materiálov ako žula, pieskovec či kremeň si naopak nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. Oproti mramoru sú tvrdšie, a teda aj viac vydržia. Obľúbeným trendom je použitie sklenených obkladov. Tie majú rovnako dlhú životnosť a ľahko sa čistia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *