Contact information

Theodore Lowe, Ap #867-859 Sit Rd, Azusa New York

We are available 24/ 7. Call Now.

Je úplne prirodzené, že počas zimy sa na našom stole objavujú úplne iné jedlá, ako v teplejšom počasí. Čo sa dezertov týka, na jar a počas leta máme tendenciu konzumovať oveľa väčšie množstvo ovocia, na ťažké, krémové koláče nemáme chuť, skôr na ľahké zákusky so zdravšími ingredienciami. 

Leto v kuchyni

Je čas na oprášenie receptárov s dezertami ideálnymi na leto. Doplňte svoju zásobu ľahkých ingrediencií (najprv ale použite tie staré, ak by sa do ďalšej zimy mali  pokaziť), a pripravte sa na to, že budete používať aj iné kuchynské pomôcky. Paradoxne, pri príprave letných dezertov ich môže byť viac. K vianočnému perníku vám bude stačiť jeden hrnček, jedna miska s varechou a plech. Ak ale budete pracovať s ovocím, pri poriadnej príprave vám 1-2 nádoby stačiť nebudú. Vašou najvernejšou pomôckou bude napríklad aj kuchynská váha. Pokiaľ hľadáte kvalitné kúsky za férové ceny, navštívte metershop.sk. 

Ako pracovať s ovocím?

Práca s ovocím pri pečení má určité zásady. Pre výraznejšie chute by ste mali preferovať „živé“ ovocie. Síce mrazené je praktickejšie pokiaľ ide o skladovanie, na druhej strane obsahuje viac vody a to ovplyvňuje hustotu, konzistenciu a chuť. Ale keď nemáte na výber, nezabudnite na stopercentné rozmrazenie, pokiaľ to daný recept neurčuje inak. Ak to umožňuje typ daného ovocia, môžete ho skúsiť aj jemne vyžmýkať. 

Čerstvé ovocie vždy dôkladne umyte, najmä ak je kupované v obchode. Následne je dôležité aj to, aby bolo vysušené. Predstavte si, čo by spôsobilo to, ak by ste ako plnku použili mokré ovocie alebo do krému pridali zbytočné kvapky vody. Presne z toho istého dôvodu by ste mali odolať pokušeniu vyberať tie najšťavnatejšie a najzrelšie kúsky. Na prípravu dezertov bude oveľa vhodnejšie použiť nie úplne zrelé ovocie, ktoré nevypúšťa toľko šťavy. Aj príliš veľké množstvo cukru môže viesť k tomu, že výsledok bude „mokrejší“. 

Ak pečiete koláč s ovocím, môže sa stať, že jednotlivé kúsky klesnú na spodok cesta. Tomu môžete zabrániť tak, že ich zabalíte do múky. Tá totiž absorbuje vlhkosť, tým pádom aj keď ovocie v rúre púšťa šťavu, zostane na svojom mieste.  

Bezlepkové ovocné želé pre deti s deťmi

Ak vaše deti milujú sladké, skúste ich zapojiť do prípravy nejakého zdravého dezertu. Pri pohľade na červené bobuľové ovocie a veselé formičky na muffiny (ideálne silikónové) ich určite nebudete musieť dlho nahovárať. Kvalitné cukrárske potreby aj na spoločné pečenie s deťmi nájdete napríklad na portáli cookito.sk. Aj nové formičky môžu byť motiváciou pre vaše ratolesti, aby sa podieľali na príprave zdravých sladkostí.  

Predkladáme vám recept krémového ovocného želé, ktorého príprava je jednoduchá, ale výsledok je úžasný. Namiesto klasickej želatíny vám odporúčame použiť prírodné zahusťovadlo, konkrétne agar prášok. 

Ingrediencie:

Ovocná vrstva

  • 15 dkg čerstvého alebo mrazeného červeného ovocia (rôzne druhy podľa preferencii)
  • 1 čajová lyžička agar prášku
  • 2,5 dl vody
  • 2 lyžice cukru
  • šťava a nastrúhaná kôra 0,5 citróna 

Krémová vrstva

  • 0,5 vanilkového struku
  • 1 dl mlieka
  • 1,5 dl smotany
  • 20 dkg bieleho jogurtu
  • 10 dkg cukru
  • 2 čajové lyžičky agar prášku
  • 5 lyžíc vody
  • cca. 4 lyžice jahodového alebo malinového džemu

Postup:

Ovocie rozdelíme do 12 formičiek. 

Začneme s krémovou vrstvou. Rozdelíme vanilkový struk, jeho semiačka, ale aj samotný struk dáme do hrnca s mliekom. Privedieme k varu, potom prikryjeme a odstavíme na 30 minút.

Medzitým začneme s výrobou ovocnej vrstvy. Agar prášok nasypeme do kastrólu, pridáme vodu, cukor, polovicu citrónovej šťavy a nastrúhanú kôru a za 4-5 minút všetko priveďte k varu. Necháme trochu vychladnúť, ale do košíčkov ho rozdelíte ešte v teplom stave. 

Teraz sa vrátime ku krémovej vrstve. Do vanilkového mlieka pridáme smotanu, jogurt a cukor a všetko spolu zohrejeme. Medzitým do kastrólu, ktorý sme použili na výrobu ovocnej vrstvy, vysypeme agar prášok, pridáme 4 polievkové lyžice (60 ml) vody a za 1-2 minúty privedieme do varu. Pridáme vanilkovo-jogurtovú zmes cez sitko a za stáleho miešania ručnou metličkou jemne zohrejeme.

Akonáhle ovocná vrstva stuhne, rozotrieme po nej po 1-1 čajovej lyžičke džemu a potom nasleduje vanilkovo-jogurtový krém.

Necháme vychladnúť v chladničke. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.